R. SULÍK: Odobriť euroval je ako súhlasiť s pozývacím listom Brežnevovi

21.06.2012 Bratislava

Bratislava 21. júna (TASR) - Hlasovať za Zmluvu o Európskom mechanizme pre stabilitu (EMS) je ako podpísať pozývací list súdruhovi Brežnevovi v roku '68 alebo ako súhlasiť s Mníchovskou dohodou z roku '38. Vyhlásil to predseda SaS Richard Sulík, ktorý v pléne kritizoval trvalý euroval a snažil sa presvedčiť poslancov NRSR, aby si jeho schválenie dobre rozmysleli.

Premiéra Roberta Fica (Smer-SD) vyzval, aby zmluvu o trvalom eurovale odmietol a hájil záujmy občanov Slovenska, k čomu je ako predseda vlády zaviazaný. "Pán Fico, je to vaša morálna zodpovednosť chrániť záujmy Slovenska a nie ho poškodzovať. Byť štátnikom neznamená poslušne si plniť úlohy z Bruselu a byť tam za fešáka. Byť štátnikom znamená konať v prospech krajiny," zdôraznil Sulík.

Šéfa liberálov prekvapil Ficov výrok, že si musíme plniť domáce úlohy z Bruselu. "Tento výrok je na zaplakanie. Pán premiér si asi nevšimol, že Slovensko je suverénna krajina," zdôraznil Sulík. Odmietol tiež argumenty za schválenie trvalého eurovalu, ktoré spomína vláda. Nesúhlasí ani s tým, že Slovensko odmietnutím eurovalu príde o eurofondy. "Toto je čisté strašenie," vyhlásil. Podľa Sulíka sú dôvody na schválenie trvalého eurovalu zbabelosť prezentovať iný názor ako mainstream, strach z prevzatia zodpovednosti za Slovensko či snaha zapáčiť sa bruselským lídrom.

Sulík opätovne vyhlásil, že trvalý euroval napácha na Slovensku obrovské škody. Slovensko podľa neho teraz potrebuje nie záchranný mechanizmus, ale "odmietnuť obrovské platby do zahraničia" a slovenská vláda tiež má byť pripravená na odchod z eurozóny. "Je obrovskou chybou strčiť hlavu do piesku a povedať, že v Bruseli to majú pod kontrolou a poslušne plniť príkazy," zdôraznil.

Ľuboš Blaha (Smer-SD) Sulíkovi odkázal, že svoj prejav začal ako technicko-účtovnícky kazateľ, pokračoval ako vodca z gréckej fašistickej strany a skončil ako anarchokapitalista. "Vy ste v tom naozaj najlepší. Žiaľ, nepomenovali ste žiadnu zmysluplnú alternatívu," povedal Blaha. Sulíka tiež upozornil, že EÚ nie je eseročka ani OLO. "Keby sledovali čisto účtovnícku logiku ako vy, prečo by nás prijímali do únie, veď sme na tom boli ekonomicky oveľa horšie? Ak chcete vystupovať ako šašo len preto, aby ste získali aspoň jedno percento od krčmových ľudí, ktorí vám žerú tieto veci, neodporúčam vám to," dodal Blaha.

Predseda finančného výboru Daniel Duchoň (Smer-SD) označil Sulíkov prejav ako plný poloprávd a demagógií. "Ohradzujem sa voči tvrdeniu, že my tu ideme šklbať ľudí, aby nejaký manažér z banky dostával desaťtisícový plat. Práve vaše choré liberálne prístupy umožnili v minulosti, aby manažéri bánk boli stimulovaní a podstupovali riskantné obchody s vidinou vysokých bonusov," povedal Duchoň.
 

Vyberte región